Milyen névjegykártya méretek léteznek?


A névjegykártya méretek eltérőek a világ különböző tájain, és még egy térségen belül is több közkedvelt mérettel találkozhatunk. Hazánkban, akár csak Közép és Kelet-Európa nagy részén, a legelterjedtebb a 90 x 50 cm-es szabvány, emellett a 85 x 55 cm-es úgynevezett bankkártya méret is népszerű. Tőlünk nyugatra (Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia stb.) általában az utóbbi, 85 x 55 méretet részesítik előnyben. Észak-Amerikában (USA, Kanada) a hüvelyk (inch) mértékegységet használják, a kártyák mérete centiméterben megadva ~89 x 51 (2 in x 3.5 in) míg Kínában 90 x 54 cm Japánban pedig 91 x 55 cm a legnépszerűbb.

A szabvány méretek kiválasztásához szeretnék rövid útmutatóval szolgálni. Ezek készülhetnek egylapos vagy hajtogatott, valamint fekvő és álló formában is. Névjegykártya méret: 50x90 mm

A legkedveltebb Magyarországon. Logóval és csak szöveggel is egyaránt jól tervezhető, bármilyen dizájnhoz ajánlott forma.

Névjegykártya méret: 55x85 mm

Formátuma a bankkártyához hasonló, véleményem szerint sarokkerekítéssel igazán jó vélasztás.

Névjegykártya méret: 55x90 mm

A fenti két méretet ötvözzük, így kicsit nagyobb kártyát kapunk. Akkor ajánlott, ha több fotót vagy információt szeretnénk elhelyezni egy oldalon, bár névjegyhez kicsit nagynak tartom.

Névjegykártya méret: 50x85 mm

Ez is a fenti kettő kombinációja, csak fordított értelemben: így egy kicsit kisebb kártyát kapunk. Úgy tapasztalom, hogy a cégek körében egyre kedveltebb forma logóhoz és kevés adathoz.

Névjegykártya méret: 40x90 mm

Mini kártya. Erre nincs fix szabvány, a hosszabb oldal legtöbbször 90 mm, de a rövidebb oldal indulhat akár 25 mm-től is. Mégis, én inkább a fenti nagyobb méretet ajánlom.

Névjegykártya méret: 60x60 mm

Négyzetes „square' kártya. Megszokott még az 55x55mm, esetleg 50x50mm, véleményem szerint legjobb a fenti méret, amelynek kézben is jó tartása van, sarokkerekítve is nagyon esztétikus látványt nyújt.

Névjegykártya méret: 51x89 mm

A végére hagytam kedvencemet, az amerikai szabvány szerint készülő névjegyet. Szerintem a legjobban tervezhető formátum, mely bármilyen célra ideális megoldás. Kellemesek az arányai akár sarokkerekítéssel is, valamint kézben tartása is kiváló.

Weblapunkon a megszokott szabvány méretek mellett egyedi formában is rendelheted névjegyeidet - kosaras megoldással, vagy e-mailben egyaránt. Legközelebb néhány elrendezés mintát is bemutatok a különböző méretekhez.

(sz.: Kurali Zoltán)

#Névjegykártyaméret

0 megtekintés

Büszke lehetsz névjegyedre!

+36 20 525 1254