Névjegykártya készítés - tervezés, nyomtatás, felületkezelés

A névjegykártya készítés egy komplex folyamat, aminek során számos kérdésben kell jól döntenünk, hogy a végeredmény olyan legyen amilyennek elképzeltük.

névjegykártya készítés

Névjegykártya tervezés Meglévő vállalkozás esetén fontos szempont, hogy névkártyád stílusa illeszkedjen céged arculatához. A névjegy alapszíne és a kisérőszínek kiválasztása mellett a kártyán lévő grafikai elemek formavilága (íves, szögletes, kerek, absztrakt stb.) és a felhasznált betűtípus együttesen alkotják meg a végső dizájnt. Ha ez a három elem nincs összhangban egymással, a névjegy kevésbé lesz esztétikus. Mielőtt hozzálátnánk a tervezéshez, tudnunk kell azt is, hogy milyen papírra készül majd a nyomat. A szokványos, sima felületű papírok alkalmasak fullcolor nyomatokhoz, míg a barázdált felületű kreatív papírokhoz a minimál stílus passzol, kisebb fedettséggel.

névjegykártya tervezés

Fontos tudni, hogy míg a monitorok kijelzői RGB színmódban jelenítik meg a színeket, a nyomdák CMYK színprofillal dolgoznak. Nyomdai kiadványok szerkesztésekor tehát a tervezőprogramban is CMYK beállítást kell használnunk, hogy a látványterv és a nyomtatott végeredmény egyaránt színhelyes legyen. Amennyiben vektoros grafikák helyett raszteres grafikai elemek, pl. fotók szerepelnek a névkártyán, érdemes mindig a lehető legnagyobb felbontást választani, hogy ne legyen "pixeles" a nyomatkép. Névjegykártya papír választás

A névjegykártya alapja a papír, amire a nyomat kerül. Meghatározó tényező, amikor egy kártya minőségéről beszélünk. Lehet fényes vagy matt, sima felületű vagy texturált, általános elvárás, hogy jó tartással rendelkezzen. Az általunk leginkább felhasznált 350 grammos típusok kimondottan erősnek számítanak.

kreatív névjegykártya

Különlegesebb papírtípusok, pl. csillogó arany és ezüst, tükröződő ezüst, különböző textúrált kartonok esetében érdemes minimál dizájnt alkalmazni, hogy jobban érvényesüljön a papír jellege. Ilyen esetekben nem szerencsés a fullcolor, színátmenetes vagy fényképes névjegyterv, amikhez a műnyomó vagy ofszet papír passzol.

Névjegykártya nyomtatás és vágás

Bármilyen jól sikerült a látványterv, a nyomat minősége döntően meghatározza az összképet. Alapvető elvárás, hogy ne legyen pixeles, csíkos vagy foltos, akár a nyomdailag kényes, finom színátmeneteknél sem. Ezért termékeink professzionális nyomdatechnikával készülnek, a kimondottan vastag, 350g feletti papírok nyomtatásához speciálisan erre a célra fejlesztett nyomdagépet használunk. A kártyákat mennyiségtől függően, általában A3 vagy A4 meretű lapokra felhelyezve nyomtatjuk. Az ívek méretre vágása, és egyéb utómunkálatok elvégzése az utolsó lépés, mielőtt a kész névjegykártyát kézbe vehetnénk. Szabványméretek: normál 90 x 50 mm vagy 85 x 55 mm bankkártya méret. Vágásnál fontos kritérium a párhuzamos élek, a derékszögű oldalak, és a sorjamentes vágási felület. Precíz és pontos vágás nélkül hiába a látványos névjegy terv és tökéletes nyomat, emiatt hangsúlyozottan nagy odafigyelést igényel. Felületkezelés Matt fólia: extra vékony (40 mikronos) nyomdai tekercsfólia, diszkréten óvja a papírt a nemkívánatos karcoktól szennyeződésektől, megőrizve természetes jellegét. Nyomtatást követően visszük fel a teljes ívre, pihentetés után kerül sor a vágásra. Lux kártyáink esetében az ár tartalmazza a matt fóliát is!

Laminálás: Nagyban eltér a matt fóliától. A jóval vastagabb fóliatasakot laminálógép segítségével olvasztjuk a papír köré. Névjegykártyák esetében ritkán indokolt ez az eljárás, inkább VIP kártyához, bérlethez ajánljuk, bár a vékony fóliázást ezeknél a termékeknél is jobban szeretjük. Formalakk:

formalakkos névjegykártya

A kártyák részleges lakkozása népszerű és rendkívül látványos nyomdai eljárás. A lakkot fóliázás után visszük fel az ívre, nem a teljes felületre, csak egyes grafikai elemeket, mintákat lakkozunk. A matt felületen megcsillanó motívumok egy új dimenzióba helyezik a kártyákat. Mozgatva szinte elemelkedik a lap síkjából. Kedvelt megoldás fotót és logót lakkozással kiemelni a matt felületről, de ugyanúgy jó lehet egy önálló grafikai motívum megjelenítése, akár nyomtatás nélkül, csak formalakkal. Célszerű elkerülni a nagyon vékony elemek lakkozását, ahogy a keskeny betűtípusokat is.Büszke lehetsz névjegyedre!

+36 20 525 1254